Telekung

Thursday, July 7, 2011

Al-Quran, Jawapan Kepada Semua Persoalan

Assalamualaikum,

Recently, saya terbaca satu entry solihin zubir yang bertajuk, "Kenapa aku diuji? maka Al-Quran menjawab"... if i'm not mistaken, rasanya saya pernah terbaca entry yang lebih kurang sama dekat blog kawan saya. Tapi blog kawan saya ni sudah di'private'kan... tak dapat saya nak kongsikan link blog kawan saya tu..

Saya nak quote some of the questions (or should i say, the most common questions) being raised by us and the answers to the questions...

Kenapa Aku Diuji Sampai Macam Ni?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. " -(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

Kenapa Aku Selalu Tak Dapat Apa Yang Aku Nak?

" ..... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. " -(Surah Al-Baqarah ayat 216)

Kenapa Ujian Terhadapku Ini Sangat Berat?


"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya." -(Surah Al-Baqarah ayat 286)

selanjutnya, boleh dibaca di sini.

and another interesting article yang saya terjumpa ialah berkenaan Tony Blair, former prime minister of England membaca al-Quran setiap hari. you might want to read it here.

A few of his words are, "I read the Qur’an [Koran] every day. Partly to understand some of the things happening in the world, but mainly just because it is immensely instructive." and it is also mentioned that "Mr Blair has previously praised the Muslim faith as ‘beautiful’ and said the Prophet Mohammed had been ‘an enormously civilizing force’."

Jika seorang non-Muslim boleh membaca Al-Quran setiap hari untuk mendapatkan jawapan dan petunjuk untuk permasalahan dunia sekarang, mengapa kita sebagai seorang Muslim tidak mengamalkan perkara yang sama? It is such a shame if we never practice to read the Al-Quran everyday, AT LEAST sebaris ayat...

Semoga kita semua dapat mengamalkan membaca Al-Quran setiap hari, sebab ustazah saya ada mengatakan, ayat - ayat dalam al-Quran ni juga merupakan doa. Who knows that one day, when you read it Allah akan memakbulkan apa yang kita baca. :) Walau apa pun permasalahan kita pada hari ini, kita perlu berbalik semula kepada Al-Quran dan hadis. InsyaAllah kita akan dapat penyelesaiannya.

Abu Musa Al-Asj'ary r.a berkata Rasulullah bersabda: "Perumpamaan seorang mukmin yang membaca al-Quran ialah ibarat buah limau, baunya harum dan enak rasanya sedangkan perumpamaan orang mukmin yang tidak membaca al-Quran adalah ibarat buah kurma yang tidak berbau tapi manis rasanya. Adapun perumpamaan orang munafik yang membaca al-Quran ialah bagaikan wewangian baunya harum tapi pahit rasanya sedangkan perumpamaan orang munafik yang tidak membaca al-Quran adalah bagaikan buah hanzolah tidak berbau lagi pahit rasanya"
[Riwayat Bukhari Muslim]

This is also a reminder for myself.