Telekung

Monday, September 29, 2014

Resepi: Sizzling Yee Mee

Assalamualaikum,

Hari Sabtu haritu teringin nak buat sizzling yee mee sendiri. Sebab beberapa minggu lepas, suami makan sizzling yee mee di kedai Nandita (sederet Sugarscarf Wangsa Melawati). So, saya cakap kat suami nak cuba buat sendiri lah sebab kawan cakap senang je.

And yes, memang senang pun bila ada semua bahan. Hihihi. Cuma kami tak ada hot plate tu je lah.

Jadilah kan ni? Hihihi.


Saya share resepi yang saya ambil dari blog juga. Tapi tak ingat pula link dia. T_____T

RESEPI SIZZLING YEE MEE

Bahan - bahan
4 ulas bawang putih (diketuk atau dihiris)
1 inci hali (dihiris)
3 - 4 tangkai cili kering (dibuang bijinya)
Ayam dipotong kecil
Cendawan shitake (ikut kesukaan)
3 - 4 sudu besar sos tiram
3 - 4 sudu besar kicap pekat
2 - 3 sudu besar kicap cair
serbuk lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan
4 cawan air
3 sudu besar tepung jagung
Sawi
Yee Mee

Cara - caranya:
1. Tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga layu
2. Masukkan ayam dan kemudian sedikit air
3. Kemudian masukkan cendawan shitake dan air selebihnya
4. Tambah semua perasa - kicap, sos tiram, lada sulah dan minyak bijan
5. Masukkan tepung jagung yang telah dicampurkan dengan air
6. Akhir sekali masukkan sayur sawi
7. Tuangkan ke atas yee mee di mangkuk ataupun boleh dimasakkan yee mee dalam periuk sebelum dihidang.

Siapa yang suka telur, boleh lah tambah telur.

Senang je kan? Masak sendiri lagi puas hati. Nak letak ayam besar - besar ke, mee banyak ke semua boleh. Hehehe...

Selamat mencuba. :)

Tuesday, September 23, 2014

Tingkatkan Imun Sistem Anak

Assalamualaikum,

Perkongsian pengalaman sendiri.

My dear daughter, Nourah, start having her first fever waktu dia berusia dua bulan lagi. Panas sangat sampai temperature dia reach ~39deg C. Hence kami pergi ke klinik, and the doctor gave paracetamol dan adviced suruh frequent sponging.

Two months later, demam lagi. Temperature sama juga. Dan seperti sebelum ni, beri paracetamol every six hours dan frequent sponging. Boleh kata every two months dia kena demam, sampai lah waktu 10 ~ 11 bln, demam lagi dan tiba - tiba menggigil waktu tidur. Masa tu pukul dua pagi, terpaksa pergi hospital sebab first time dia menggigil waktu tidur. She's almost kena warded tapi paed kata suruh monitor je dulu, tak perlu masuk ward. Sebulan lebih berulang alik ke hospital kena ambil sampel darah sebab darah Nourah abnormal sikit. Hehe.

But alhamdulillah, semua ok. Once Nourah masuk 12 bulan, I started to add mealshakes dalam susu dia (tapi sekarang dah stop sebab dia nak direct feed je. So, saya lah yang ambil mealshakes. Hahaha) dan dia paling suka mkn chewable vitamin C.

Kebetulan pula haritu dia berjangkit selsema dgn cousin dia, tapi cepat baik. Kena demam pun cepat kebah, bagi paracetamol sekali je bila malam badan dia terlampau panas. Berbanding kalau dulu, setiap enam jam saya akan bagi paracetamol - as pescribed by doctor. I try to avoid bg dia ubat selagi boleh. As per Dr Suriyakhatun kata, jika suhu anak tidak lebih 39deg C, boleh sponging satu badan without giving paracetamol.

I believe vitamin C yang dia suka mkn tu boost her immune system. Apa pun semua dgn izin Allah. Kita ikhtiar.



Promosi beli 3 percuma 1 mealshakes masih ada. Jangan lepaskan peluang! ;D

Your Shaklee Independent Distributor,
0137319472
Nadhira~

Thursday, September 18, 2014

Liebster Award Lagi!!

Assalamualaikum,

Haritu saya buat liebster award dan saya tag blogger Maryam ni. Dan lepas dia jawab soalan - soalan dari saya, dia tag saya balik. OMG!! Hahaha...


Tapi tak apa... disebabkan soalan dia senang, saya dengan senang hati nak menjawab lah. Sebagai tanda perkenalan. Kot - kot lah ada yang nak berkenalan dengan saya kan? Ahaha.. :P

Soalannya:

1. Negeri Malaysia yang anda suka lawati untuk melancong?
Sabah sebab that's the only negeri yang belum pernah jejakkan kaki lagi.

2. Majalah apa yang paling anda suka baca?
Dulu - dulu suka sangat baca Cleo. Sekarang ni dah tak beli sangat majalah.

3. Kereta pertama yang anda naiki?
Honda Accord kot. Sebab ayah saya beli kereta tu waktu saya baby. Tak pun kereta baby - stroller? HAHA

4. Buat blog dari tahun berapa?
Kalau spesifik blog life-of-pearl ni pada tahun 2010. Tapi banyak entri saya privatekan sebab dah tak relevan. Kalau overall, saya start blogging dari 2005, tapi password dan url dah tak ingat. Ehehe.

5. Handphone pertama anda?
Semestinya NOKIA 3310.

6. Novel yang anda minati dan siapa penulisnya?
All time favorite: P.S I Love You tulisan Cecilia Ahern. Beli novel ni sebelum diorang adaptasi jadi movie lagi.

7. Makanan yang anda paling suka?
Mee rebus!

Haa.. ok.. tu je soalannya. Terima kasih sebab tag saya Maryam. ;)

Wednesday, September 17, 2014

Jalan ke Batam

Assalamualaikum,

Hujung bulan lepas, iaitu pada minggu merdeka, saya dan family bersama - sama makcik, pakcik dan sepupu (side ibu saya) berjalan - jalan ke Batam.

Siapa first time dengar Batam?

Batam ye, bukan batak. Hahaha.

Batam ialah salah satu daripada ribuan kepulauan Indonesia dan ianya terletak di bawah Singapura. Kami naik feri dari Singapura ke Batam perjalanan tidak lebih dari satu jam. Tapi andai kata ambil feri dari Johor, jika tak silap di Stulang, perjalanan mengambil masa hingga dua jam kerana perlu mengelilingi Singapura.

Sumber: Google
Jeti Sekupang, Batam
Setibanya kami di Batam, Vera iaitu tourist guide kami bawa kami ke jambatan Barelang. Jambatan ini merupakan simbol kebanggaan Batam. Sekali pandang macam jambatan Pulau Pinang pun ada. Haha.

Vera, tourist guide kami.

Jambatan Barelang, Batam
Dekat sini, ramai orang jual jagung bakar dan ketam bakar. Ketamnya besar! Tapi tak ada lah sedap sangat. Mungkin sebab berapa kali dah diorang bakar. So, isi ketam agak kering. Jagung bakar pula ada dua flavour; original dan spicy. Macam KFC kan? :P dua - dua sedap bila dimakan panas - panas.



Lepas tu, tengah hari kami makan nasi padang di kedai Pak Datuk. Macam kedai nasi padang kat Malaysia juga. Dihidang lauk yang banyak dan rasanya macam sama je dengan kat Malaysia. Agaknya diorang dah standardize ke bahan dan cara masak? Tapi lauk - lauk ni dah dipilihkan untuk kitorang. Kalau kitorang pilih sendiri, biasanya lauk wajib ada mesti ikan keli aka lele.



Lagi satu tempat makan yang best yang kami pergi ialah kedai makan makanan Sunda. Sunda adalah satu suku yang berasal dari bahagian barat pulau Jawa. Yang menarik sekali nasi tu dibungkus dalam daun pisang, macam lemang. Antara lauk - pauk yang ada ialah ayam goreng, ikan bakar, tahu dan tempe goreng, sayur kangkung.



Actually, program kami banyak berjalan untuk shopping dan makan saja. Tak ada tempat yang menarik sangat. But it's a new experience for me lah. Sekali - sekala nak tukar angin merasa tempat orang. Saya tak pernah lagi pergi the other parts of Indonesia such as Bali, Jakarta, Bandung, Surabaya etc. So saya tak dapat nak bandingkan di antara tempat - tempat pelancongan ni. But I'm pretty sure tempat lain tu lebih banyak aktiviti yang menarik. Hehehe.

Oh, dan saya sangat pasti, even Lombok pun lebih menarik dari Batam.

Oh! Oh! Hotel kami menginap pula ialah Swiss-Belhotel Harbour Bay. Kalau tak silap hotel ni hotel baru. So, mestilah cantik dan selesa. :)





By the way, according to this website, daripada 10 perkara yang disenaraikan perlu-buat di Batam, a few yang kami sempat iaitu shopping di Nagoya Hill mall (this place looks like Bukit Bintang), beristerehat di spa dan massage (cuma ibu dan makcik saya yang pergi), makan fresh seafood dan melawat jambatan Barelang.

Saya rasa itu saja yang dapat saya ceritakan. Ada yang saya skip cerita sebab tempat - tempat tu biasa je. Hehehe. Hope some of you get some infos kot - kot lah nak cari idea untuk cuti - cuti nanti. ;)

Monday, September 15, 2014

Membeli, Menderma dan Sihat

Assalamualaikum,

Macam mana hujung minggu korang? Dah cuti sekolah ni, mesti banyak jemputan ke kenduri kahwin kan? Harapnya semua jaga keselamatan ketika memandu dan jaga kesihatan ye.

OH ye!

Untuk pengetahuan korang semua, sempena bulan promosi Mealshakes beli 3 percuma 1, Shaklee menganjurkan satu program amal iaitu Shaklee Cares for Our Children.

Setiap pembelian satu set Mealshakes (3+1 Free Mealshakes) ini, 10% daripada jualan akan disalurkan kepada 2000 rumah yang mempunyai kanak - kanak yang kurang bernasib baik selama satu tahun.


So, kepada mereka yang belum pernah rasa kebaikan Mealshakes, mungkin inilah masanya untuk cuba. Sambil membeli, kita bantu memberi sumbangan kepada yang memerlukan. Boleh pakat kongsi beli dengan kawan - kawan untuk cukupkan satu set. Buat baik beramai - ramai kan lagi seronok? ;)

Anyway, kebaikan Mealshakes boleh baca di sini.


Apa tunggu lagi? Boleh message saya melalui whatsapp, telegram atau sms untuk membuat pembelian.


Nadhira ♥
013-7319472
Your Shaklee Independent Distributor

Saturday, September 13, 2014

Liebster Award dari blogger Zai Jamilah Adam

Assalamualaikum,

Macam pelik pula bila update blog di pagi Sabtu. Gara - gara Liebster Award, sebelum terlupa meh kita buat cepat.


Saya telah di tag oleh Farhana. Actually, ni kali kedua di tag untuk Liebster Award. Yang pertama di tag oleh Aniesa Ahmad. Boleh baca di sini. So, kita tengok apakah soalan yang telah diajukan.

1. Apakah kenderaan pertama anda?
Atos. Kereta turun temurun. :P
 
2. Siapa sahabat sejati anda?
 Ayu, Nurul... diorang selalu tahu what to do or say walaupun kami jarang berhubung dan berjumpa sebab masing - masing sibuk dengan urusan sendiri.

3. Apakah novel yg pertama anda beli?
 Dah tak ingat novel pertama yang saya beli. Banyak sangat. Maybe novel Fearless kot.
 
4. Siapakah cikgu yg paling korang sayang masa sekolah menengah?
 Cikgu English time sekolah menengah, Teacher KB (Khairul Bariah)!!
 
5. Adakah anda menangis ketika di alam persekolah (tadika)?
 Menangis kot tapi tak melalak... Hehehe

6. Apakah pekerjaan yg anda idam?
 Pekerjaan yang diidamkan oleh semua wanita (kot), iaitu surirumah sepenuh masa. Haha
7. Siapa diantara perdana menteri kat malaysia yg boleh korang jadikan idola?
 Tun Dr Mahathir Mohamad
 
8. Siapakah pemain bola sepak yg anda minat?
David Beckham. The first ever football player yang saya kenal dan sampai sekarang still minat beliau.
9. Siapakah pencipta bendera malaysia?
 Allahyarham Mohamed Hamzah (thanks Mr Google)
 
10. Siapakah boyfriend / girlfriend  pertama anda?
Muhaimin

11. Siapakah insan yg paling anda sayang?
 Ayah, Ibu, Mohd Noor (suami), Nourah Sumayyah (anak) dan family saya semua saya sayang. ;)

Sekarang saya akan tag lima blogger sahaja iaitu


Dan soalan saya ialah

1. Apakah novel kesukaan anda?
2. Siapakah penulis kesukaan anda?
3. Adakah anda minat menonton teater dan apakah teater yang paling anda suka?
4. Namakan tempat percutian yang paling menarik pernah anda pergi?
5. Negara yang ingin dilawati?

Ok. Itu sahaja soalan dari saya. Tak perlu lah banyak - banyak kot sebab saya buntu nak tanya apa. Hahaha.

Tuesday, September 9, 2014

Promosi Istimewa Shaklee Bulan September!!

Assalamualaikum,

Sempat lagi ni nak bagitau promosi bulan September dari Shaklee.

Seperti biasa, setiap bulan Shaklee akan tawarkan promosi beli 6 percuma 1. Nak tau apakah produk yang bertuah untuk bulan ni?

Collagen powder!

Collagen powder yang membantu untuk mengekalkan kulit untuk kelihatan muda dan sihat dalaman. Bukan setakat wanita sahaja, malah lelaki pun dah amalkan mengambil collagen. Boleh baca dengan lebih lanjut mengenai collagen di sini.

OH! Bukan itu sahaja. Promosi Shaklee sangat istimewa bulan ni sebab biasanya satu bulan satu produk saja. Tapi kali ni ada dua produk. Produk yang kedua pula beli 3 percuma 1.

Maka, produk promosi yang kedua ialah Mealshakes!

Yes, mealshakes kegemaran ramai. Dari kanak - kanak hingga orang dewasa suka dengan mealshakes kerana mengandungi vitamin dan mineral yang lengkap. Perisa vanilla yang sedap rasa seperti makan aiskrim vanilla tau. Untuk ketahui lebih lanjut tentang kebaikan mealshakes, sila klik sini.


So, sesiapa yang berminat, jangan lepaskan peluang ni. Kongsi beli ramai - ramai dapat jimat. Hubungi saya terus melalui whatsapp atau telegram untuk respond yang cepat.


013-7319472
Nadhira ♥
Your Favorite Shaklee Independent Distributor

Friday, September 5, 2014

This, That and the Other by Kaz

Assalamualaikum,

Apa khabar kawan - kawan sekalian? Sihat?

Harapnya semua sihat lah. Lebih kurang dua bulan saya menyepi. Sibuk dengan urusan peribadi. Terasa rindunya nak berblogging. Alhamdulillah Allah masih beri kesempatan untuk saya meneruskan minat menulis ni. Walaupun agak berkarat sikit. Hahaha.

By the way, blog saya bertukar nama dari NS Dreams kepada This, That and the Other by Kaz kerana blog saya ni bercerita tentang macam - macam topik. I guess the name suits my blog well. Hehe.

Rasanya setakat ini sahaja lah untuk hari ini. Sebagai permulaan untuk panaskan badan. Hehe.

Semoga kita semua dalam redha Allah.

Till then.