Telekung

Tuesday, September 23, 2014

Tingkatkan Imun Sistem Anak

Assalamualaikum,

Perkongsian pengalaman sendiri.

My dear daughter, Nourah, start having her first fever waktu dia berusia dua bulan lagi. Panas sangat sampai temperature dia reach ~39deg C. Hence kami pergi ke klinik, and the doctor gave paracetamol dan adviced suruh frequent sponging.

Two months later, demam lagi. Temperature sama juga. Dan seperti sebelum ni, beri paracetamol every six hours dan frequent sponging. Boleh kata every two months dia kena demam, sampai lah waktu 10 ~ 11 bln, demam lagi dan tiba - tiba menggigil waktu tidur. Masa tu pukul dua pagi, terpaksa pergi hospital sebab first time dia menggigil waktu tidur. She's almost kena warded tapi paed kata suruh monitor je dulu, tak perlu masuk ward. Sebulan lebih berulang alik ke hospital kena ambil sampel darah sebab darah Nourah abnormal sikit. Hehe.

But alhamdulillah, semua ok. Once Nourah masuk 12 bulan, I started to add mealshakes dalam susu dia (tapi sekarang dah stop sebab dia nak direct feed je. So, saya lah yang ambil mealshakes. Hahaha) dan dia paling suka mkn chewable vitamin C.

Kebetulan pula haritu dia berjangkit selsema dgn cousin dia, tapi cepat baik. Kena demam pun cepat kebah, bagi paracetamol sekali je bila malam badan dia terlampau panas. Berbanding kalau dulu, setiap enam jam saya akan bagi paracetamol - as pescribed by doctor. I try to avoid bg dia ubat selagi boleh. As per Dr Suriyakhatun kata, jika suhu anak tidak lebih 39deg C, boleh sponging satu badan without giving paracetamol.

I believe vitamin C yang dia suka mkn tu boost her immune system. Apa pun semua dgn izin Allah. Kita ikhtiar.



Promosi beli 3 percuma 1 mealshakes masih ada. Jangan lepaskan peluang! ;D

Your Shaklee Independent Distributor,
0137319472
Nadhira~

No comments:

Post a Comment