Telekung

Wednesday, December 21, 2016

2nd Pregnancy Journey: 38 Weeks ++

Assalamualaikum dan hi everyone!

Seminggu dua tak update blog ni, rasa macam rindu pula nak bercerita. Hihihi.
Boleh kata busy juga la sebenarnya. Busy mempersiapkan diri dan barang-barang untuk dibawa ke hospital, busy kemas rumah sebelum rumah ditinggalkan lama-lama nanti. Tambah pula sekarang kan dah cuti sekolah. Hujung minggu ada wedding saudara mara lagi.

Bila balik rumah tu, dia punya penat makan masa berhari-hari nak hilang. Dah serupa macam jetlag pergi travel jauh-jauh je. Hahaha.

Hari ni tak ada cerita menarik sangat. Cuma nak update saja yang minggu ni dah masuk minggu ke-38. Masih belum ada tanda-tanda nak bersalin. Braxton hicks pun tak merasa lagi ni. Harap sangat lah tak overdue lagi. Tengah berdoa sangat baby keluar sebelum EDD sebab tak nak kena induce lagi.

Walaupun badan ni dah rasa tak larat sangat dengan tidur malam tak lena (kadang-kadang tu terpaksa tidur duduk), siap fikir kalau induce, baby boleh keluar awal. Tapi sayang laaaa pulaaaa....

Haritu ada panggil makcik urut datang rumah untuk berurut sebab masa tu memang sakit sangat bahagian bawah perut. Rupanya makcik tu kata baby memang dah ke bawah, tapi kepala dia salah parking. Tu yang sakit. Dengan pengalaman mengurut makcik tu, dia cuba tolak baby untuk naik ke atas balik so that nanti bila baby tu turun balik, insyaAllah akan masuk betul-betul la. Tapi memang ajaib la juga. Lepas makcik tu urut je, selain rasa lega sangat satu badan yang dah crammed sebab tidur kena mengiring saja, jalan pun dah tak sakit. Alhamdulillah.

Weekend lepas, siap ajak suami untuk pergi berjalan sebab nak cepat bersalin. Kitorang pergi ekspo buku kat PWTC hari Sabtu. Hari Ahad pula pergi Big Bad Wolf. Berjalan sakan sampai lenguh kaki ni, tapi masih belum ada apa-apa tanda lagi.

Sayang betul baby dengan perut mumu dia ni kan? Tak nak keluar ke sayang oi?!

Tuesday, December 6, 2016

Mana Nak Cari Telekung Kanak-Kanak?

Assalamualaikum readers,

 Cuti sekolah dah mula. Teringat dulu masa kecil-kecil, kalau cuti sekolah mesti ayah atau ibu pesan, "Sekolah je cuti, jangan pula solat pun cuti..."

Hihihi...

So, kat sini saya nak buat pengumuman. Kalau ada yang masih tak tahu, saya merupakan salah seorang agent The Zaahara Telekung. Saya menjual pelbagai jenis telekung. Dari telekung untuk dibuat hantaran atau hadiah, ke telekung travel dan juga telekung kanak-kanak.

Sempena cuti sekolah ni, kami ada buat sale untuk telekung kanak-kanak.

Telekung Little Miss Aisya.
====================

Ada pilihan tiga warna dan tiga saiz.




Konsep Zaahara kebiasaannya adalah, material dari jenis cotton dan design minimalis. Untuk maklumat lebih lanjut atau kalau berminat untuk membeli, boleh lah ke:

Facebook page: Kedai Bonda Sumayyah
Instagram: @kedaibondasumayyah

Selain daripada telekung, ada juga blouse dan shawl. Jemputlah singgah.

Terima kasih. :)



Monday, December 5, 2016

2nd Pregnancy Journey: Modified Glucose Tolerance Test (MGTT)

Assalamualaikum dan hai,

Nak cerita pengalaman buat Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) atau nama lainnya minum air gula.
Actually, sekarang ni pun dah nak masuk 37 weeks pun. Tapi nak juga tulis experience buat test air gula ni untuk kenangan akan datang. Hehehe.

Masa first pregnancy tiga tahun lepas tak kena pun minum air gula. Walaupun waktu tu berat naik banyak dan nurse ada juga cakap kena minum air gula. Tapi agaknya dia lupa kot, so terlepas lah.

Tapi kali ni, nak tak nak kena minum juga.

Masa pergi check up bulan July haritu, tak silap dah masuk 16 weeks, baru pergi Klinik Kesihata Ibu dan Anak (KKIA) untuk buka buku merah. Yes, masa ni dah kira lewat lah juga untuk buka buku kat KK. Doctor dan nurse tanya juga, kenapa lambat buka buku merah.

"Sebab dapat tau pregnant masa nak masuk bulan puasa. Sibuk buat persiapan puasa dan raya..." jawab saya. Hahaha. Padahal sebenarnya sebab malas nak datang KK nanti bosan kena menunggu giliran lama sangat. :D

Prosedur bila buka buku macam biasa la kan. Diorang akan tanya medical history kita, previous pregnancy dan medical history family, kalau parents ada darah tinggi, kencing manis, etc. Alhamdulillah semuanya sihat walafiat. Tapi lepas settle je check up dengan doctor, tiba-tiba je dia kata, "ok.. nanti saya set kan appointment untuk MGTT Jumaat ni ye?"

Masa tu saya dah terkejut dah sebab ingatkan selamat dari minum air gula since dah bagitau family tak ada masalah kesihatan. So saya pun tanya lah, "Kena minum air gula ke?"

"Yup... sekarang semua yang umur 25 tahun ke atas kena minum air gula. Sebab sekarang ni budak-budak pun dah ada diabetes disebabkan cara hidup yang tak sihat. So, walaupun family awak tak ada history diabetes pun, awak kena buat test air gula..."

That time, I was like GULP!!

Dan hari yang ditunggu-tunggu pun tiba. Malam tu dah puasa dari pukul 10 malam lagi. Semangat juga pergi KK sebelum pukul 8 pagi. Mula-mula nurse ambil darah dulu. Lepas tu baru minum air gula.

First few sips rasa okay lagi. Tapi lama-lama tak boleh nak telan. Sebab diorang kacau tak betul kot. Kat atas tawar sikit.. bila air makin kurang, bawah tu rasa manis pekat sungguh. Lepas tu memang pening kepala lah. Hahahaha... dah habis minum tu, mula-mula ingat nak balik rumah sebab kena tunggu dua jam baru nurse ambil darah lagi. Tapi bila fikirkan malas nak ulang alik, duduk je lah kat klinik tu. Tu pun nasib baik dah stand by bawak buku cerita.

Lepas dua jam, nurse pun ambil darah lagi sekali... yang tak best nya, nurse yang ambil darah tu cucuk sakit kot. Daripada saya ni jenis tak takut kena inject, boleh jadi fobia bila dengar orang kata nak ambil darah.

Esoknya, tempat kena cucuk dua kali tu bengkak teruk. -__-"
.
.
Itu kali pertama buat test gula. Masa minggu ke-25 kot, appointment check up seminggu lepas raya haji. Masa ni memang tak sangka betul yang berat naik mendadak, sampai 4kg untuk sebulan!! Haaa... apa lagi, time ni tak payah doctor dan nurse bagitau, saya sendiri pun boleh agak yang saya mesti kena repeat minum air gula lagi. Hahaha..

Tapi kali ni punya minum air gula.. rasa macam tak boleh tahan. Rasa nak termuntah sebab sebelum minum lagi dah terbayang-bayang betapa tak sedapnya air gula tu. Masa ni bawak air masak sebab dah tau kan macam mana rasa haus lepas minum air gula tu. Tapi tak boleh minum banyak pun, setakat buat basah tekak je.

Nasib baik kali ni tak muntah juga sebab kalau muntah, patutnya kena minum air gula lagi. Mana berani nak tipu cakap tak muntah kan. Buat nya ada apa-apa komplikasi lepas tu, sendiri juga yang susah.

Apa pun, alhamdulillah result untuk both MGTT tu normal. Tak ada tanda-tanda ada kencing manis masa mengandung. ALHAMDULILLAH... :)


Friday, December 2, 2016

Promosi Shaklee Disember 2016

Assalamualaikum and hi!!

Yes, kita sekarang sudah masuk bulan baru... bulan Disember, bulan yang terakhir untuk 2016.

Sekejap sangat rasanya masa berlalu. Bila fikir-fikir balik, entah apa lah yang dibuat tahun ni. Dah tercapai ke belum impian untuk tahun ni? Asyik carry forward je misi dan impian setiap tahun pun tak best juga kan? Hahaha...

Oklah... saya nak bagitau berita terpenting ni. Bulan ni, promosi untuk Shaklee ialah Collagen Powder tau. Haa... siapa-siapa yang teringin sangat untuk mendapatkan kulit yang lebih anjal, mulus dan cantik tahun depan, boleh lah beli Collagen Powder waktu promosi ni. Memang berbaloi tau.


Apa yang membezakan Collagen Powder Shaklee ni dengan collagen lain yang berada di pasaran?

Sudah tentulah ia diperbuat daripada bahan-bahan yang paling terbaik. Antaranya ia mengandungi 4,000mg collagen dari sisik ikan merah proprietri, iaitu sejenis collagen tulen dan bermutu tinggi yang diekstrak dari sisik ikan merah.

Bagi saya, yang paling penting collagen ni tak mengandungi kandungan gula. Tidak seperti produk collagen lain yang ada di pasaran, ada yang katanya macam makan gula-gula. Alahai... kalau boleh elakkan refined sugar, silalah elakkan. Ketagihan gula lebih kurang sama bahaya macam ketagihan dadah. Percayalah... tak pelik ramai yang kena penyakit diabetes di usia muda sekarang ni. *sigh*


Kalau ada yang berminat untuk mencuba, jangan malu-malu untuk hubungi saya melalui whatsapp di 013-7319472. Ok?

Retail Price:
Beli 6 percuma 1 ialah RM1895.28
Beli 2 diskaun 5% ialah RM600.17

Harga satu unit (15 sachets) RM315.88

.
.
Your Trusted Shaklee Distributor Since 2014
Nadhira ♥