Telekung

Monday, May 22, 2017

Masalah Rambut Gugur Lepas Bersalin

Assalamualaikum dan hai,

Nak tanya ni... siapa yang ada masalah sama macam ni?
Rambut gugur lepas bersalin. Biasanya lepas habis pantang lah.
Dan biasanya bila anak dah mula pandai menyembur-nyembur...
Selalu kan dengar mak-mak atau orang tua cakap, bila nampak baby menyembur je, mesti cakap, "Habislah rambut mak kau gugur..."
Haaa... this is what I've been going through right now.

Source: Google

Adui laa... rambut gugur macam tiada belas kasihan. Pantang pegang atau sentuh sikit, ada je yang gugur atau melekat di celah-celah jari.
Nourah dah bising juga bila setiap benda yang dia pegang kat dalam rumah ni mesti ada rambut. Hahaha... rimas kot!!
Nasib baik masa masak tak ada rambut yang masuk dalam lauk. Kalau ada, memang kena pakai serkup kepala la bila masak. Hehe.

Haritu geram juga. Lepas shampoo rambut, nak sikat. Tapi terasa ada gumpalan kusut kat rambut. Terus rasa fobia nak sikat. Takut kalau sikat gumpalan tu, nanti rambut semua tercabut. Sudahnya, saya ambil gunting terus potong pendek. Hahahaha...

Nak tau tak?
Rambut yang gugur adalah normal. Average around 50-100 helai rambut.
Tapi untuk wanita kalau dah terlalu banyak yang gugur, terutama lepas bersalin maknanya ada dua kemungkinan:
1. Perubahan hormon dalam badan
2. Kekurangan protein, iron dan zink

Lepas bersalin, obviously hormon akan berubah. Mengikut info di babycenter.com,  average rambut yang gugur adalah lebih kurang 500 helai rambut. Dan perkara ini adalah normal. It will be back to normal soon. Biasanya ambil masa lebih kurang enam ke 12 bulan lepas bersalin. Jangan terlalu stress dengan rambut gugur ni because it will become worst. Kalau rasa kurangkan shampoo dan sikat rambut dapat mengurangkan rambut yang gugur, then do it. Tapi jangan pula sampai tak jaga kebersihan kepala tau.

Lagi satu faktor keguguran rambut juga ialah kekurangan protein, iron dan zinc. Biasalah bila mengandung dan bersalin, ada saja nutrien dan vitamin yang makin berkurang. Untuk pengetahuan, setiap sel tubuh dan rambut kita adalah dari protein. Sebab itu lah pengambilan protein sangat penting. Kalau waktu mengandung ambil protein untuk pertumbuhan bayi... lepas bersalin pun boleh teruskan je. Banyak sel dalam badan yang perlu diperbaiki kan.

Ini adalah supplement yang saya consume sekarang ni.


ESP sebagai sumber protein yang baik sebab dari tumbuh-tumbuhan.
B-complex, terutama Biotin dan Pantothenic Acid (B5), membantu pertumbuhan rambut.
Vitalea pula mengandungi iron dan zinc yang mana kedua-dua ini menguatkan struktur rambut dari folikel. Seeloknya ambil sekali vitamin C kerana vitamin C membantu penyerapan iron.

Bila consume supplement yang baik, insyaAllah masalah rambut gugur dapat diatasi dan rambut yang baru tumbuh lebih sihat.

=========

Jika berminat untuk mencuba set ini, boleh hubungi saya terus.
Whatsapp 013-7319472 (Nadhira).
Your trusted Shaklee Independent Distributor.

Tuesday, May 16, 2017

Coffee and Me

Assalamualaikum and hi!

Hari ni saya rasa nak bercerita tentang kopi. Why? SAJA JE. Hahaha.

You know what? Last time I really hate coffee. Sebab pernah satu hari, masa tu sekolah lagi... tak ingat lah melawat rumah siapa, then tuan rumah hidang air kopi (was it kopi O or Nescafe, I'm not sure). Since that's the only drink they served and I was thirsty, saya pun minum je lah. After that, terus sakit kepala. I guess it's because I wasn't used to it. Yelah... dah la tak biasa minum, tiba-tiba minum habis satu cawan pula tu. -.-"

Then, as time passed by... bila dah besar ni, saya mula suka bau kopi. You know, that smell of coffee bean yang sedang di brew. Aaaah... so addictive. Everytime lalu depan kedai yang jual kopi, e.g Starbucks, San Francisco Coffee atau apa saja kedai yang jual kopi, I will take a deep breath. Hehehe. Tapi masa tu belum ada rasa teringin nak minum sebab masih terbayang-bayang perasaan pening bila minum kopi.

So recently... not quite recent la, dah setahun juga sebenarnya. I got to know this person on Facebook. Her name is Wan Karolina and you can follow her too. Click here to go to her Facebook page. I'm pretty sure you will be impressed with her sebab tak ramai perempuan melayu at her age yang macam beliau. She really knows coffee very well and I learned all about coffee from her sharing. She also taught to drink coffee with gula kabung (palm sugar) dan instead of add-on milk to make latte, she add santan asli!

Dan seperti kebanyakan wanita yang mengalami fasa mengidam, memang teringin sangat nak minum kopi. Tapi saya tahan dulu keinginan nak minum kopi, sehinggalah waktu berpantang. Antara banyak-banyak jenis kopi, saya cuba kopi Agros sebab it's pure coffee. Tiada campuran bahan lain especially marjerin. So, I tried black coffee with gula kabung. Immediately I'm addicted to it. Asyik terbayang-bayang dan kalau boleh setiap hari nak buat air kopi. HAHA. Lepas tu cuba pula campur dengan fresh milk. Aduhai... lagi sedap. 

Source: Facebook Kebayan Siam Nik

Saya siap cakap, "Ya Allah... baru kutahu nikmat minum kopi ni." Hihi. No wonder lah ramai peminum kopi tegar. 

Sejak jatuh cinta dengan kopi, terus berani nak cuba kopi kat luar sana. Cuma belum lagi minum di Starbucks, San Francisco Coffee atau kopi di kedai hipster. Setakat ni minum Costa Coffee je. Hehehe.


Tau kan coffee juga provides antioxidant? Awet muda la lepas ni... :P

OH, by the way, Puan Karolina ada juga jual kopi premium. I guaranteed that it is the best coffee because she really takes coffee seriously. :D 
Can check out her website here. But at the moment mostly all item sold out. Produk beliau sangat limited sebab beliau pergi ambil dan jumpa sendiri pengusaha kopi tu. 

So, let's enjoy every sip of the coffee. Cheers. Hee~