Telekung

Tuesday, May 16, 2017

Coffee and Me

Assalamualaikum and hi!

Hari ni saya rasa nak bercerita tentang kopi. Why? SAJA JE. Hahaha.

You know what? Last time I really hate coffee. Sebab pernah satu hari, masa tu sekolah lagi... tak ingat lah melawat rumah siapa, then tuan rumah hidang air kopi (was it kopi O or Nescafe, I'm not sure). Since that's the only drink they served and I was thirsty, saya pun minum je lah. After that, terus sakit kepala. I guess it's because I wasn't used to it. Yelah... dah la tak biasa minum, tiba-tiba minum habis satu cawan pula tu. -.-"

Then, as time passed by... bila dah besar ni, saya mula suka bau kopi. You know, that smell of coffee bean yang sedang di brew. Aaaah... so addictive. Everytime lalu depan kedai yang jual kopi, e.g Starbucks, San Francisco Coffee atau apa saja kedai yang jual kopi, I will take a deep breath. Hehehe. Tapi masa tu belum ada rasa teringin nak minum sebab masih terbayang-bayang perasaan pening bila minum kopi.

So recently... not quite recent la, dah setahun juga sebenarnya. I got to know this person on Facebook. Her name is Wan Karolina and you can follow her too. Click here to go to her Facebook page. I'm pretty sure you will be impressed with her sebab tak ramai perempuan melayu at her age yang macam beliau. She really knows coffee very well and I learned all about coffee from her sharing. She also taught to drink coffee with gula kabung (palm sugar) dan instead of add-on milk to make latte, she add santan asli!

Dan seperti kebanyakan wanita yang mengalami fasa mengidam, memang teringin sangat nak minum kopi. Tapi saya tahan dulu keinginan nak minum kopi, sehinggalah waktu berpantang. Antara banyak-banyak jenis kopi, saya cuba kopi Agros sebab it's pure coffee. Tiada campuran bahan lain especially marjerin. So, I tried black coffee with gula kabung. Immediately I'm addicted to it. Asyik terbayang-bayang dan kalau boleh setiap hari nak buat air kopi. HAHA. Lepas tu cuba pula campur dengan fresh milk. Aduhai... lagi sedap. 

Source: Facebook Kebayan Siam Nik

Saya siap cakap, "Ya Allah... baru kutahu nikmat minum kopi ni." Hihi. No wonder lah ramai peminum kopi tegar. 

Sejak jatuh cinta dengan kopi, terus berani nak cuba kopi kat luar sana. Cuma belum lagi minum di Starbucks, San Francisco Coffee atau kopi di kedai hipster. Setakat ni minum Costa Coffee je. Hehehe.


Tau kan coffee juga provides antioxidant? Awet muda la lepas ni... :P

OH, by the way, Puan Karolina ada juga jual kopi premium. I guaranteed that it is the best coffee because she really takes coffee seriously. :D 
Can check out her website here. But at the moment mostly all item sold out. Produk beliau sangat limited sebab beliau pergi ambil dan jumpa sendiri pengusaha kopi tu. 

So, let's enjoy every sip of the coffee. Cheers. Hee~

No comments:

Post a Comment