Telekung

Friday, June 23, 2017

My Kids, Not Yours

Assalamualaikum and hi,

(This is just a random post of a mother yang kuat membebel)
 
So Hari Raya is just around the corner. And Raudah will be six months by then. You know what that means, don't you?

Yes... Raudah dah boleh mula makan. When some mothers are excited to start making puree for their little one, I have this nervous feeling. Because I'm planning to extend exclusive breastfeed. Tapi bukanlah extend sampai setahun lebih ke dua tahun tu. Extend sebulan je. Lagipun Hari Raya nanti sibuk berjalan. Dan saya bukanlah sejenis mak yang rajin untuk menyediakan baby food di tempat orang. Dan juga sebab kali ini saya bernekad untuk tidak memberikan sebarang makanan instant to my little baby. Angan-angannya nak homemade saja. 

Cewah! Semangat agak berkobar-kobar saat ini. Kita tengok sejauh mana semangat tu bertahan. Hahaha. Takpe... yang penting niat tu ada dah. -..-

But hey... seriously! After what I have been through with Nourah, I don't want to repeat the same mistake again. Last time I accidentally introduced foods to Nourah a bit too early because I was being ignorant. Oleh itu, saya harap sangat niat dan usaha saya kali ni dapat menghasilkan anak yang tidak memilih makanan (picky eater). Tau tak betapa terseksanya hati ni bila tengok anak susah makan dan lebih suka makan pizza pepperoni atau french fries saja? Lepas tu tak nak minum air masak. Lepas tu kena sembelit. Haih.

Eh, tapi tak ada lah cuma dua tu saja. Ada masa dia layan juga nasi, ayam/ikan/daging atau telur dan kicap. Itu pun bergantung pada mood dia. Sayur satu pun dia tak nak makan. Tapi masih bersyukur juga dia nak makan certain fruits. Eh, bila tulis ni rasa macam banyak juga ya Nourah makan? Macam bukan picky eater pula. HAHAHA.

Anyway, I don't give a damn about people saying, "Anak dia ni / dia tu / orang ni / orang tu sihat je makan macam-macam. Dalam pantang lagi dah makan nestum... hidup je lagi sampai sekarang."

Anak orang lain, lain lah badannya. Dah diorang nak bagi nestum ke, nasi ke, pizza ke. Biar diorang lah. Ada badan yang kuat, tapi kena ingat ada badan yang tak kuat juga. Tapi saya tetap tak nak ambil risiko yang saya sendiri tak bersedia nak hadap. It's like gambling you know. Awak cuba perjudikan nyawa anak dengan cuba memberi makanan awal-awal. Kalau sihat dan ok, alhamdulillah. But what if it turns out the other way around?

So let me do what I know best -- that is taking care of my own babies. You just take care of yours, ok? 

I am hoping that other people will understand and respect my decision. 
Because I respect theirs.
-
-
TAQABBALLAHU MINNA WAMINKUM.
SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR DAN BATIN. :)

Sunday, June 11, 2017

Bulan Ramadan dan Menyusu Badan

Assalamualaikum dan hai semua!

Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-16 Ramadan. Maknanya dah 16 hari lah kita puasa kan? Ada ke yang terlebih hari puasa? Hihihi... kalau yang kurang tu, kita faham-faham lah kan. :)

Alhamdulillah setakat ini saya pun masih berpuasa penuh. Belum ada hari yang tertinggal atau ditinggalkan. Setiap hari berdoa agar amalan setiap hari yang tak seberapa ni diterima Allah. Harap makin hampir penghujung Ramadan dapat lah pertingkatkan lagi amalan.

Tahun ni, kali pertama saya berpuasa sambil menyusu badan sepenuhnya. Sebelum ni menyusu juga, tapi Ramadan pertama dengan Nourah, masa tu tengah berpantang. Sempat puasa dalam berapa hari je. Kemudian tahun depannya Nourah dah satu tahun, maknanya dia dah mula makan dan kurang menyusu badan. Kurang sikit cabaran berpuasa sambil menyusu.

Puasa kali ni, Raudah baru lima bulan, masih menyusu badan sepenuhnya dan saya tak bekerja. Tapi alhamdulillah, Allah permudahkan urusan berpuasa kali ni. Raudah tak banyak ragamnya. Cerita dengan suami, Raudah kurang menyusu bulan puasa ni. Macam tau-tau je yang kita ni tengah puasa. Hihi. Dia punya kurang menyusu tu sampai terasa hampir bengkak susu. -.-'

Kalau nak diikutkan, beberapa bulan sebelum masuk Ramadan ada juga ganti puasa enam hari, tapi bila dah lepas pukul empat petang tu dah mula menggigil lah. Sampai nak mandikan Nourah dan Raudah waktu petang pun tak larat. Memang terasa haus dan kering betul. So sebelum masuk Ramadan hari tu ada juga rasa sedikit nervous, what to expect puasa kali ni?

Surprisingly, alhamdulillah setiap hari rasa gembira (Haha?) dan bertenaga. Siap boleh berlari dan naik turun tangga. Cuma ada la sekali sekala bila baring untuk menyusu tu terlelap juga. Itu kalau tak puasa pun selalu sangat terjadi. Hihi.
-
-
By the way, ingat lagi tak entri saya berkenaan rambut gugur? Klik sini untuk membaca entri tersebut. Apa yang saya ambil, itulah juga yang saya amalkan di bulan puasa walaupun ada set untuk berpuasa. Beli banyak-banyak yang lain, nanti tak habis dah jadi membazir pula.
Apa pun, supplement ni bukan lah boleh buat kenyang sepanjang hari. Saya ambil supplement pun sekadar untuk top up nutrisi je. Ini saya lah... badan korang mungkin lain.
It's all about mindset, niat kita untuk berpuasa dan doa. Mana ada orang puasa tak rasa lapar langsung kan? Kalau tak lapar tu bukan puasa namanya... :P


Rasanya sampai sini dulu lah entri kali ni. InsyaAllah ada masa kita cerita lagi. :D