Telekung

Monday, May 22, 2017

Masalah Rambut Gugur Lepas Bersalin

Assalamualaikum dan hai,

Nak tanya ni... siapa yang ada masalah sama macam ni?
Rambut gugur lepas bersalin. Biasanya lepas habis pantang lah.
Dan biasanya bila anak dah mula pandai menyembur-nyembur...
Selalu kan dengar mak-mak atau orang tua cakap, bila nampak baby menyembur je, mesti cakap, "Habislah rambut mak kau gugur..."
Haaa... this is what I've been going through right now.

Source: Google

Adui laa... rambut gugur macam tiada belas kasihan. Pantang pegang atau sentuh sikit, ada je yang gugur atau melekat di celah-celah jari.
Nourah dah bising juga bila setiap benda yang dia pegang kat dalam rumah ni mesti ada rambut. Hahaha... rimas kot!!
Nasib baik masa masak tak ada rambut yang masuk dalam lauk. Kalau ada, memang kena pakai serkup kepala la bila masak. Hehe.

Haritu geram juga. Lepas shampoo rambut, nak sikat. Tapi terasa ada gumpalan kusut kat rambut. Terus rasa fobia nak sikat. Takut kalau sikat gumpalan tu, nanti rambut semua tercabut. Sudahnya, saya ambil gunting terus potong pendek. Hahahaha...

Nak tau tak?
Rambut yang gugur adalah normal. Average around 50-100 helai rambut.
Tapi untuk wanita kalau dah terlalu banyak yang gugur, terutama lepas bersalin maknanya ada dua kemungkinan:
1. Perubahan hormon dalam badan
2. Kekurangan protein, iron dan zink

Lepas bersalin, obviously hormon akan berubah. Mengikut info di babycenter.com,  average rambut yang gugur adalah lebih kurang 500 helai rambut. Dan perkara ini adalah normal. It will be back to normal soon. Biasanya ambil masa lebih kurang enam ke 12 bulan lepas bersalin. Jangan terlalu stress dengan rambut gugur ni because it will become worst. Kalau rasa kurangkan shampoo dan sikat rambut dapat mengurangkan rambut yang gugur, then do it. Tapi jangan pula sampai tak jaga kebersihan kepala tau.

Lagi satu faktor keguguran rambut juga ialah kekurangan protein, iron dan zinc. Biasalah bila mengandung dan bersalin, ada saja nutrien dan vitamin yang makin berkurang. Untuk pengetahuan, setiap sel tubuh dan rambut kita adalah dari protein. Sebab itu lah pengambilan protein sangat penting. Kalau waktu mengandung ambil protein untuk pertumbuhan bayi... lepas bersalin pun boleh teruskan je. Banyak sel dalam badan yang perlu diperbaiki kan.

Ini adalah supplement yang saya consume sekarang ni.


ESP sebagai sumber protein yang baik sebab dari tumbuh-tumbuhan.
B-complex, terutama Biotin dan Pantothenic Acid (B5), membantu pertumbuhan rambut.
Vitalea pula mengandungi iron dan zinc yang mana kedua-dua ini menguatkan struktur rambut dari folikel. Seeloknya ambil sekali vitamin C kerana vitamin C membantu penyerapan iron.

Bila consume supplement yang baik, insyaAllah masalah rambut gugur dapat diatasi dan rambut yang baru tumbuh lebih sihat.

=========

Jika berminat untuk mencuba set ini, boleh hubungi saya terus.
Whatsapp 013-7319472 (Nadhira).
Your trusted Shaklee Independent Distributor.

Tuesday, May 16, 2017

Coffee and Me

Assalamualaikum and hi!

Hari ni saya rasa nak bercerita tentang kopi. Why? SAJA JE. Hahaha.

You know what? Last time I really hate coffee. Sebab pernah satu hari, masa tu sekolah lagi... tak ingat lah melawat rumah siapa, then tuan rumah hidang air kopi (was it kopi O or Nescafe, I'm not sure). Since that's the only drink they served and I was thirsty, saya pun minum je lah. After that, terus sakit kepala. I guess it's because I wasn't used to it. Yelah... dah la tak biasa minum, tiba-tiba minum habis satu cawan pula tu. -.-"

Then, as time passed by... bila dah besar ni, saya mula suka bau kopi. You know, that smell of coffee bean yang sedang di brew. Aaaah... so addictive. Everytime lalu depan kedai yang jual kopi, e.g Starbucks, San Francisco Coffee atau apa saja kedai yang jual kopi, I will take a deep breath. Hehehe. Tapi masa tu belum ada rasa teringin nak minum sebab masih terbayang-bayang perasaan pening bila minum kopi.

So recently... not quite recent la, dah setahun juga sebenarnya. I got to know this person on Facebook. Her name is Wan Karolina and you can follow her too. Click here to go to her Facebook page. I'm pretty sure you will be impressed with her sebab tak ramai perempuan melayu at her age yang macam beliau. She really knows coffee very well and I learned all about coffee from her sharing. She also taught to drink coffee with gula kabung (palm sugar) dan instead of add-on milk to make latte, she add santan asli!

Dan seperti kebanyakan wanita yang mengalami fasa mengidam, memang teringin sangat nak minum kopi. Tapi saya tahan dulu keinginan nak minum kopi, sehinggalah waktu berpantang. Antara banyak-banyak jenis kopi, saya cuba kopi Agros sebab it's pure coffee. Tiada campuran bahan lain especially marjerin. So, I tried black coffee with gula kabung. Immediately I'm addicted to it. Asyik terbayang-bayang dan kalau boleh setiap hari nak buat air kopi. HAHA. Lepas tu cuba pula campur dengan fresh milk. Aduhai... lagi sedap. 

Source: Facebook Kebayan Siam Nik

Saya siap cakap, "Ya Allah... baru kutahu nikmat minum kopi ni." Hihi. No wonder lah ramai peminum kopi tegar. 

Sejak jatuh cinta dengan kopi, terus berani nak cuba kopi kat luar sana. Cuma belum lagi minum di Starbucks, San Francisco Coffee atau kopi di kedai hipster. Setakat ni minum Costa Coffee je. Hehehe.


Tau kan coffee juga provides antioxidant? Awet muda la lepas ni... :P

OH, by the way, Puan Karolina ada juga jual kopi premium. I guaranteed that it is the best coffee because she really takes coffee seriously. :D 
Can check out her website here. But at the moment mostly all item sold out. Produk beliau sangat limited sebab beliau pergi ambil dan jumpa sendiri pengusaha kopi tu. 

So, let's enjoy every sip of the coffee. Cheers. Hee~

Tuesday, April 18, 2017

PERKESO Run & Ride 2017

Assalamualaikum and hi,

Korang nak tau tak? Kalau tak nak tau pun memang saya akan cerita juga. Hahaha.
Ahad lepas, 16 April, saya join event larian PERKESO Run & Ride 2017.
Lari kali ni memang main redah je. Dengan tak ada training atau at least buat lah warming up sikit ke kan. TAK ADA!
Kali terakhir saya lari adalah setahun yang lepas, 17 April 2016, larian 7km untuk event CLAP Run kat Universiti Malaya (UM).
Yang paling tak sangka ialah, masa CLAP Run tu rupa-rupanya saya dah pregnant baru a few weeks.
Mana lah nak tau kan sebab ingatkan period masih tak regular. Hihihi. Alhamdulillah tak ada apa-apa.
Tapi lepas dah tau pregnant pun, bulan depannya still join larian anjuran Jabatan Meteorologi Malaysia. Cuma kali ni tak lari lah.
Banyak berjalan sebab larian ni buat kat Bukit Cerakah. Faham je lah berbukit bukau. Mana nak larat berlari walaupun route
cuma 3km++.

So, berbalik pada cerita Ahad lepas. Larian PERKESO ni kira bergabung sekali dengan KL Morning Car Free yang biasa diadakan pada hari Ahad.
Dari pukul 7 pagi hingga 9 pagi beberapa jalan di kawasan Kuala Lumpur akan ditutup dan mostly orang akan buat aktiviti berbasikal dan berlari di sekitar jalan yang tutup ni.

Memang syok laa dapat jalan keliling KL. Tak risau kena langgar kereta pun. Unless kalau ada orang gila bawa kereta rempuh kitorang. HAHA.

So ceritanya begini...

Hari Sabtu kawan saya Nina dah janji nak ambil saya kat rumah. Dia kata pukul 5.30 pagi gerak.
I was like, "awal gila!?" tapi dalam hati je lah kan. Hihi.
So, OK je lah. Sebelum tidur dah set alarm bangun pukul 5.25pagi. Hahaha. Padahal sebelum keluar rumah nak kena pam susu untuk Raudah.

Esoknya pukul 5.20 pagi saya dah terjaga. Check handphone, ada message dari Nina.
"Nad, dah bangun ke? Subuh kat rumah masing-masing. InsyaAllah sempat. Dalam 6.30 Nina amik ye..."

Nampak je 6.30 Nina amik, terus saya sambung tidur. HAHAHAHA.

Then pukul 6 pagi baru bangun, pam susu dan siap-siap lah.
Dalam pukul 6.15 pagi tu Nina dah message kata "Nina otw dah".
OK. Nad estimate sebelum 6.30 pagi dia sampai lah rumah saya.
Tapi dah pukul 6.35 pagi pun masih belum nampak bayang (walaupun bayang memang tak nampak waktu ni sebab gelap. :P )
6.45 pagi baru Nina sampai. Tau tak 6.45 pagi tu jalan kat KL dah tutup??
Lepas ambil saya, kitorang gerak ke Setiawangsa pula ambil lagi sorang kawan. Masa tu dah pukul 7 pagi.
Dan korang nak tau lagi? Pukul 7 pagi tu sepatutnya dah flag off. HAHAHA.

Supposedly kitorang nak parking dekat area Dataran Merdeka lah sebab starting point dekat depan bangunan DBKL Jalan Raja Laut tu.
Tapi sebab jalan dah banyak tutup, kitorang pusing punya pusing KL tu, pukul 7.30 pagi baru dapat parking dekat tepi Dataran Merdeka.
Rezeki kitorang dapat kat situ sebab lepas kitorang masuk je, orang DBKL tak kasi orang lain pula masuk sebab parking penuh.

So...
Pukul 7.30 pagi baru nak start lari untuk 7km. Untuk orang yang baru nak mula lari, dengan tak ada training lagi.
Agak-agak pukul berapa dapat habiskan 7km tu?
Jangan terkejut kalau saya cakap pukul 8 pagi kitorang dah sampai finishing line. HAHAHA.
Sebab masa lari tu, ada satu simpang sepatutnya kitorang kena belok kiri. Tapi pakcik yang jaga tu kata jalan terus je.
Kitorang pun jalan lah terus. Tengok ramai je yang lari terus.
Tiba-tiba saya cakap kat Nina, "Eh Nina, tu bukan dah nak sampai ke finishing line ke?"
Rupanya kitorang ambil short loop. Meaning, route kitorang tak sampai 7 km pun. Lebih kurang dalam 2km++ je.




Dah sampai finishing line tu kitorang gelak lah. "Bangga" dengan pencapaian larian hari tu yang cuma ambil masa 30 minit untuk habis. Hahaha.
BUT, looking at the bright side. Bagus juga la tak lari sampai 7km. Sebab hari tu stamina memang out. Tak larat nak lari jauh. :)
Takpelah. Yang paling penting, medal pun dapat juga. So, another medal into my collection! ;)





 Next run, kat SHAH ALAM 10KM hujung bulan JULAI nanti.
Agaknya lah kan, apa yang akan terjadi ye? *walaupun lambat lagi tapi dah nervous*

Tuesday, January 31, 2017

It's a Baby Girl!

Alhamdulillah.... alhamdulillah... alhamdulillah...

Segala puji hanya bagi Allah.

Tepat 40 minggu, pada 31 Disember 2016 jam 5.49 pagi, saya telah selamat melahirkan seorang puteri.


Here's what had happened... (WARNING!! this is gonna be a very long entry. Untuk dijadikan kenangan sendiri pada masa akan datang).

On 30th December, masa bangun pagi nak solat subuh, pinggang dah rasa sakit lain macam. Tapi still relax lagi lah sebab sakit tu bearable. Masa buang air dah nampak blood show. Tapi sikit sangat, so rasa macam tak percaya la. Haha. Lepas mandi dan solat subuh, terus bersiap nak ke hospital, sebab dah dapat surat untuk admit. Doctor suruh induce, tak bagi overdue since kes bleeding sebelum ni.

Disebabkan dah ada pengalaman kan, masa kat hospital tu tak gelabah sangat compared nak bersalin Nourah dulu. Masa Nourah kitorang skip procedure check up kat PAC, terus masuk wad (tak tau pun wujudnya PAC tu. Hahaha). Masa kat wad tu doktor tanya, "Siapa suruh admit? Dah check kat PAC ke?" Hahaha... malu juga la masa tu bila doktor suruh keluar wad, dan tunggu 10 hari lagi. Kalau tak bersalin lagi bila dah 10 hari, masuk wad balik untuk induce. And yes, Nourah was induced.

So, sesampai je kami di Hospital Ampang, mujur rezeki kami baik pagi tu, senang dapat parking. Disebabkan tak emergency, sempat singgah kedai sekejap beli susu. Hehe. Walaupun kali ni dah ada surat untuk admit wad terus, kitorang tetap ke PAC juga, just to confirm. Ye lah, tak nak la kena buat banyak kerja turun naik hospital macam previous labor. Haha. Dan memang betul pun, nurse cakap tunjuk je surat kat registration counter dah boleh terus register untuk masuk wad. Hihi.

Selesai register dan bayaran semua, kami naik atas dan 'check-in' second class ward. Masa dalam wad, doktor datang check dan tanya a few questions. Then saya inform doktor yang pagi tadi dah ada blood show. So doktor pun check bukaan jalan dan doktor kata dah buka 2 cm. 

"Ok, that's good. Kalau bukaan tu ada progress, then I don' have to be induce," I thought.

Later on that day, doktor pakar pula datang follow up. Dia kata kalau tak ada progress, esok pagi akan induce. Which means, there's a possibility baby keluar on new year. Masa tu pun dah tawakkal dan redha je lah if what the doctor said is true. Tapi kalau boleh, jangan lah sampai new year. Boring kot nak duduk hospital lama-lama.

Since dah duduk dalam wad, tak ada benda lain nak buat kan, sepanjang hari tu buat macam-macam gaya. Sekejap mencangkung, sekejap buat squat, sekejap sujud atas katil... segala posisi untuk cepatkan bukaan la dah buat. Tapi belum ada rasa contraction lagi. Bila husband datang melawat petang tu baru start rasa mild contraction. Husband cakap, lepas habis waktu melawat nanti dia balik ke rumah kakak dia kat Ampang. Ok lah. Duduk kat hospital pun, tak ada tempat menunggu yang selesa.

Malam lepas solat isyak, masih teruskan squat dan mencangkung. Dalam wad tu pun dah tinggal saya sorang je. Orang kat katil sebelah masuk wad kejap, lepas tu dah masuk labor room. Katil depan dua-dua kosong. Agak-agak dah boring, ingat nak tidur. Ye lah, takut letih mengantuk time nak bersalin nanti. TAPI... tak boleh nak tidur dah malam tu. Perut dah start rasa contraction yang kuat sikit. So saya start track contraction guna apps. 

Mula-mula selang 20 minit. Lepas tu 15 minit. Masa tu dah pukul 11 malam lebih. Tahan lagi... dalam hati macam nak suruh nurse check jalan, tapi sabar. Cuba lagi untuk tidur, sebab mengantuk sangat dah. Baru lelap mata sekejap, datang balik contraction. Masa tu gap contraction pun makin dekat. Then, nurse datang ambil temperature dan blood pressure. Katanya sekejap lagi nurse lain datang nak pasang machine CTG.

Dia punya sekejap lagi tu, dekat sejam lebih tunggu, tak datang juga. Contraction dah makin dekat, dalam every 7 minit. Call suami suruh standby dekat hospital je. Masa tu dah pukul 2 pagi. Tunggu lagi, kalau boleh biar rasa tak tahan sangat. Tapi fikirkan kesian pula suami nak kena tunggu lama (menyesal juga la suruh dia datang cepat-cepat, padahal boleh tahan lagi), so saya pun cakap kat nurse nak check jalan (masa tu nak jalan pun dah susah). Bila nurse check aje, dia kata, "jalan dah buka ni... dah 6cm pun".

I was like, "alaaa baru 6cm je ke? Tak cukup besar lagi". Tapi dalam hati je lah. Hahaha... 

Disebabkan nurse dah kata 6cm, nak tak nak kena la bersiap-siap untuk masuk labor room. Sebelum masuk labor room tu, ada doktor pula datang nak confirmkan jalan. Sebab tadi nurse cakap, kepala baby macam dah bawah sangat. Lepas doktor confirmkan dan cakap I'm good to go, saya sambung balik makan biskut dengan kurma sikit lagi buat alas perut. Faham je lah, pagi buta punya lapar tu macam mana kan?

Masuk labor room lebih kurang pukul 4.30 pagi. Masa dalam labor room ni agak menyakitkan hati sikit. Hihihi. So moving fast forward, lepas pecah ketuban semua, suami masuk teman, alhamdulillah, pukul 5.49 pagi selamat keluar baby girl. Sama macam kakak dia. Nak tunggu masuk subuh juga baru nak keluar. But only this time tak lama sangat kat labor room.
 
So... that's it. Kenangan melahirkan anak kedua. :) :) :)

Raudah Safiyyah nama diberi. Hajat doa dari semua agar anak ini membesar jadi anak solehah. Yang mampu memberi manfaat pada agama dan manusia lain.