Telekung

Tuesday, January 31, 2017

It's a Baby Girl!

Alhamdulillah.... alhamdulillah... alhamdulillah...

Segala puji hanya bagi Allah.

Tepat 40 minggu, pada 31 Disember 2016 jam 5.49 pagi, saya telah selamat melahirkan seorang puteri.


Here's what had happened... (WARNING!! this is gonna be a very long entry. Untuk dijadikan kenangan sendiri pada masa akan datang).

On 30th December, masa bangun pagi nak solat subuh, pinggang dah rasa sakit lain macam. Tapi still relax lagi lah sebab sakit tu bearable. Masa buang air dah nampak blood show. Tapi sikit sangat, so rasa macam tak percaya la. Haha. Lepas mandi dan solat subuh, terus bersiap nak ke hospital, sebab dah dapat surat untuk admit. Doctor suruh induce, tak bagi overdue since kes bleeding sebelum ni.

Disebabkan dah ada pengalaman kan, masa kat hospital tu tak gelabah sangat compared nak bersalin Nourah dulu. Masa Nourah kitorang skip procedure check up kat PAC, terus masuk wad (tak tau pun wujudnya PAC tu. Hahaha). Masa kat wad tu doktor tanya, "Siapa suruh admit? Dah check kat PAC ke?" Hahaha... malu juga la masa tu bila doktor suruh keluar wad, dan tunggu 10 hari lagi. Kalau tak bersalin lagi bila dah 10 hari, masuk wad balik untuk induce. And yes, Nourah was induced.

So, sesampai je kami di Hospital Ampang, mujur rezeki kami baik pagi tu, senang dapat parking. Disebabkan tak emergency, sempat singgah kedai sekejap beli susu. Hehe. Walaupun kali ni dah ada surat untuk admit wad terus, kitorang tetap ke PAC juga, just to confirm. Ye lah, tak nak la kena buat banyak kerja turun naik hospital macam previous labor. Haha. Dan memang betul pun, nurse cakap tunjuk je surat kat registration counter dah boleh terus register untuk masuk wad. Hihi.

Selesai register dan bayaran semua, kami naik atas dan 'check-in' second class ward. Masa dalam wad, doktor datang check dan tanya a few questions. Then saya inform doktor yang pagi tadi dah ada blood show. So doktor pun check bukaan jalan dan doktor kata dah buka 2 cm. 

"Ok, that's good. Kalau bukaan tu ada progress, then I don' have to be induce," I thought.

Later on that day, doktor pakar pula datang follow up. Dia kata kalau tak ada progress, esok pagi akan induce. Which means, there's a possibility baby keluar on new year. Masa tu pun dah tawakkal dan redha je lah if what the doctor said is true. Tapi kalau boleh, jangan lah sampai new year. Boring kot nak duduk hospital lama-lama.

Since dah duduk dalam wad, tak ada benda lain nak buat kan, sepanjang hari tu buat macam-macam gaya. Sekejap mencangkung, sekejap buat squat, sekejap sujud atas katil... segala posisi untuk cepatkan bukaan la dah buat. Tapi belum ada rasa contraction lagi. Bila husband datang melawat petang tu baru start rasa mild contraction. Husband cakap, lepas habis waktu melawat nanti dia balik ke rumah kakak dia kat Ampang. Ok lah. Duduk kat hospital pun, tak ada tempat menunggu yang selesa.

Malam lepas solat isyak, masih teruskan squat dan mencangkung. Dalam wad tu pun dah tinggal saya sorang je. Orang kat katil sebelah masuk wad kejap, lepas tu dah masuk labor room. Katil depan dua-dua kosong. Agak-agak dah boring, ingat nak tidur. Ye lah, takut letih mengantuk time nak bersalin nanti. TAPI... tak boleh nak tidur dah malam tu. Perut dah start rasa contraction yang kuat sikit. So saya start track contraction guna apps. 

Mula-mula selang 20 minit. Lepas tu 15 minit. Masa tu dah pukul 11 malam lebih. Tahan lagi... dalam hati macam nak suruh nurse check jalan, tapi sabar. Cuba lagi untuk tidur, sebab mengantuk sangat dah. Baru lelap mata sekejap, datang balik contraction. Masa tu gap contraction pun makin dekat. Then, nurse datang ambil temperature dan blood pressure. Katanya sekejap lagi nurse lain datang nak pasang machine CTG.

Dia punya sekejap lagi tu, dekat sejam lebih tunggu, tak datang juga. Contraction dah makin dekat, dalam every 7 minit. Call suami suruh standby dekat hospital je. Masa tu dah pukul 2 pagi. Tunggu lagi, kalau boleh biar rasa tak tahan sangat. Tapi fikirkan kesian pula suami nak kena tunggu lama (menyesal juga la suruh dia datang cepat-cepat, padahal boleh tahan lagi), so saya pun cakap kat nurse nak check jalan (masa tu nak jalan pun dah susah). Bila nurse check aje, dia kata, "jalan dah buka ni... dah 6cm pun".

I was like, "alaaa baru 6cm je ke? Tak cukup besar lagi". Tapi dalam hati je lah. Hahaha... 

Disebabkan nurse dah kata 6cm, nak tak nak kena la bersiap-siap untuk masuk labor room. Sebelum masuk labor room tu, ada doktor pula datang nak confirmkan jalan. Sebab tadi nurse cakap, kepala baby macam dah bawah sangat. Lepas doktor confirmkan dan cakap I'm good to go, saya sambung balik makan biskut dengan kurma sikit lagi buat alas perut. Faham je lah, pagi buta punya lapar tu macam mana kan?

Masuk labor room lebih kurang pukul 4.30 pagi. Masa dalam labor room ni agak menyakitkan hati sikit. Hihihi. So moving fast forward, lepas pecah ketuban semua, suami masuk teman, alhamdulillah, pukul 5.49 pagi selamat keluar baby girl. Sama macam kakak dia. Nak tunggu masuk subuh juga baru nak keluar. But only this time tak lama sangat kat labor room.
 
So... that's it. Kenangan melahirkan anak kedua. :) :) :)

Raudah Safiyyah nama diberi. Hajat doa dari semua agar anak ini membesar jadi anak solehah. Yang mampu memberi manfaat pada agama dan manusia lain.

No comments:

Post a Comment