Tuesday, April 16, 2019

Introducing My Third Baby Princess


Alhamdulillah. 

On 12th of March 2019 I’d safely delivered my baby princess at Hospital Ampang.
Introducing our third baby, Dhuha (walaupun bersalin waktu subuh. Hihi).


 So...

On Monday 11th of March, my husband took his time off. Kitorang jalan-jalan lah kat Melawati Mall (hari sebelumnya dah pergi IKEA Cheras makan meatball dan pusing MyTown. Tapi masih tak puas lagi berjalan. Haha). 
Mula-mula berjalan tu ok lagi. Tapi lepas lunch tiba-tiba rasa mild contraction. Tak kerap pun, still bearable. Masih boleh pusing lagi semua level Melawati Mall dan ikut husband berurusan kat bank almost 2 jam. Dan malam pun sempat lagi masak untuk makan malam. 

Then around 10pm, ada blood show. Sikit je pun. Tapi sebab I ni sejenis cepat paranoid, bagitau husband ada darah. Tapi bukan fresh blood. Jom pergi hospital.

So kitorang pun pergilah malam tu juga bawa sekali anak-anak. Sebab dalam fikiran nak check to confirm saja, ingatkan tak ada apa-apa lah. Kitorang assume lepas check boleh balik.
Sekali doctor check jalan dah buka 4cm!
Heh, bila 4cm tu maknanya dah kena masuk labour room (LR).
Dah lah masa tu tak ada pun rasa sakit contraction. Rasa tak boleh nak terima news tu, tak percaya langsung sebab tak bersedia. Padahal 12 Mac tu memang tarikh due date pun. lol.

So I asked the doctor, "husband kat dalam kereta dengan anak-anak. Boleh ke tunggu dia hantar anak-anak balik rumah mak dulu?"
Nurse yang ada kat situ tanya, "rumah mak kat mana?"
"Dekat je...", I replied.
Dia pun bagi sebab katanya sempat lagi ni nak tunggu. 

When I'd informed my husband dah nak kena masuk LR, dia lagi terkejut. lol. Dia pun kelam kabut hantar anak-anak. Dah lah sebelum pergi hospital tak inform ibu. Masa nak hantar Nourah dan Raudah tu, banyak kali call ibu tapi tak berjawab. Ye lah, dah pukul 1 pagi. Haha.

So, lepas husband settle semua, sampai semula kat hospital dalam 2.30 pagi.
Pukul 3 pagi, nurse dah panggil untuk masuk LR.
Masa masuk LR tu masih lagi rasa tak percaya sebab tak sakit pun lagi. Tapi tu lah, padan muka kat diri sendiri. Gelabah sangat nak pergi hospital malam tu juga instead of tunggu dulu sakit contraction.

But it’s ok. Everything has been written, kan.

Jangan percaya jam tu lambat 5 jam

So, terbaring lah kat katil LR kebosanan menunggu contraction yang tak kunjung tiba. At 5.45am nurse masukkan ubat (tak ingat nama ubat tu tapi untuk lembutkan serviks dan cepatkan bersalin). Lepas tu je memang terus rasa sakit contraction datang kerap. Makin lama terasa makin kerap, like every 5 minutes sakit. At 6.45am cakap kat nurse dah tak tahan sangat sakit rasa nak beranak. 

Padahal masa tu nurse tak siap prepare lagi. Ada ke patut dia suruh tahan kejap? Haha.
Kelam kabut dia siapkan barang dan letakkan alas semua. Tak lama lepas tu start push, terus keluar baby in less than 5 minutes. Dan masa tu juga lah baru tau gender of the baby. 

Sepanjang pregnant, everyone been telling me it’s a boy. Macam-macam teori, perut bulat lah, nampak senget ke kanan lah, perangai Raudah macam lelaki lah. Even a couple of strangers jumpa kat kedai pun nak main teka juga. 
Kitorang pula tak bersungguh pun nak tau gender baby. Masa scan during antenatal check up kat Klinik Kesihatan (KK) ada juga minta doctor tengokkan, tapi tak nampak. So we’re just, "tak kisah lah apa-apa pun". Tak kuasa pula nak pergi private clinic to check the gender saja. We’re so cheapskate liddat. Haha.

So, that’s about it.
It’s been a month, so far Dhuha is a sleepyhead. Tidur, bangun nak susu, kencing berak, tidur balik. Semalam pergi check up, her weight increased by 1.5kg… growing up like a champion! :D

Dhuha at 31 days

***

Every pregnancy is different. 

This one is my least favorite journey compared to my previous two pregnancies. I didn’t enjoy much because I have pain around my waist… since before pregnant until this moment. Maybe sakit sebab menyusukan Raudah. You know, bila susu sambil mengiring lama kan penat sangat. Memang sakit pinggang. 

So everytime baring mengiring, bila nak gerak bangun or pusing to the other side je mesti terasa setiap pergerakan tulang kat pinggang tu. During pregnant is the worst, tambah pula bila makin besar perut lagi lah terasa. Setiap malam nak tidur rasa sakit sangat. So most of the time kena tidur sambil duduk. 

I’ve been trying to set a date to see a chiropractic, tapi belum ada masa dan duit. Most probably lepas raya lah kot baru decide nak pergi chiro mana. Itupun kalau boleh tahan.

1 comment: