Tuesday, June 18, 2019

Salam Aidilfitri 1440H dan Kisah Tertinggal

Assalamualaikum dan hai!

Rasanya tak terlambat lagi kot untuk Nad ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin" buat semua pembaca blog sendu ni. Raya kan sebulan.😁

Anyway, Nad nak kongsi satu cerita. Raya kali ni, macam banyak pula Nad baca cerita pasal tertinggal kat R&R. Nad pun pernah juga tertinggal masa raya exactly 10 tahun yang lepas. Serius! 😆

Kitorang dari Melaka nak sambung beraya ke Singapore. Masa tu ibu pula tak ada sebab jaga my second sister, Kak Dayah, yang tengah berpantang kat Nottingham, UK.

Kalau tak silap ayah berhenti di hentian sebelah Yong Peng kot. (Oh, kalau nak tau, kitorang adik beradik ni kalau masuk kereta memang wajib tidur. Haha.) Masa berhenti tu, Nad terjaga dan nampak ayah keluar kereta nak ke toilet. Lepas tu Nad pun terasa nak buang air juga lah, so nad keluar kereta. Disebabkan adik lelaki dan adik perempuan dua-dua tengah tidur lagi, Nad keluar tak inform diorang.

Lepas setel membuang dan bila keluar dari toilet, Nad nampak kereta baru je bergerak. Nad dah menggelabah lah, sambil fikir takkan ayah tak nampak yang Nad tak ada dalam kereta? Hahaha. Dah lah dengan berbaju kurung moden lagi... macam mana ni nak kejar? Bila kereta dah jauh tu baru terfikir, apasal la tak campak je selipar kat kereta tu kan. 😂

Korang tau lah kan hentian sebelah tu macam mana. Bukannya ramai orang, lepas tu tak ada apa-apa pula kat situ melainkan tandas sahaja. Lainlah R&R ada macam-macam.
Dengan tak ada duit dan handphone, Nad fikir macam mana lah nak contact ayah ni.
Nak tak nak, Nad tebalkan muka tegur seorang pakcik ni dan bagitau lah apa yang terjadi. Nad cakap nak pinjam handphone nak telefon ayah dan pakcik tu bagi. Nasib baik dia percaya kat Nad. Kot lah dia fikir Nad ni scammer ke kan. Haha...

Dah telefon, ayah suruh tunggu kejap nanti ayah datang. Oklah, memang kena tunggu lah kan. Nak pergi mana je lagi.
Agak lama lah juga menunggu sebab ayah kata hentian Yong Peng ni memang jauh giler kalau nak buat U-turn. Tapi tak ingat berapa lama kena tunggu.
Bila dah dalam kereta baru ayah cakap, patutnya minta tolong pakcik tadi untuk hantar kat next R&R. Tak payah lah kena pusing jauh.

Baiklah ayah, next time kalau tertinggal lagi Nad akan minta tolong orang hantarkan. HAHAHA.

Ibu pula cakap, "First time ibu tak ada, dah anak tertinggal pula..." 😌

2 comments: