Telekung

Friday, April 11, 2014

Ramadhan Menurut Al- Quran dan Hadith Sahih

Assalamualaikum,

Saya terima satu email from my friend. So, I thought I would like to share this with you, readers, since Ramadhan pun dah tak lama. Kurang lebih dalam 87 hari saja lagi. Siapa yang masih belum habis ganti puasa, masa ni lah kena speed sikit. Hehehe...


A. KELEBIHAN BULAN RAMADHAN

Ramadhan adalah bulan yang mulia yang padanya ada kebaikan dan keberkatan. Allah swt dan Rasul saw telah menjelaskan kelebihan bulan ini, antaranya:
1. Bulan yang diturunkan padanya Al-Quran:

Dalilnya:
Allah berfirman (maksudnya):
"Bulan ramadhan, bulan yang diturunkan padanya (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara haq dan batil), barang siapa antara kamu yang hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu.."
[Al-Baqarah: 185]

2. Bulan yang padanya ada Lailatul Qadr:

Dalilnya:
Allah berfirman (maksudnya):
"Sesungguhnya, kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada lailatul qadr. Dan tahukah kamu apakah lailatul qadr itu? Lailatul Qadr itu adalah lebih baik dari seribu bulan"
[Al-Qadr: 1-3]

3. Bulan yang padanya dibelenggu syaitan, dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka

Dalilnya:
Nabi saw bersabda (maksudnya):
"Apabila tiba ramadhan; telah dibuka pintu-pintu syurga, telah ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan"
[HR Al-Bukhari: 3277, Muslim: 1079]

B. KELEBIHAN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN
1. Puasa di Ramadhan menjanjikan pengampunan dosa:

Dalilnya:
Nabi saw bersabda (maksudnya):
"Barang sesiapa yang yang berpuasa ramadhan kerana didorong oleh iman dan mengharapkan keredhaan Allah, maka diampun
kan baginya dosa-dosanya yang lalu"
[HR Al-Bukhari: 38, Muslim: 175]

2. Puasa di Ramadhan menjanjikan syurga:

Dalilnya:
Nabi saw bersabda (maksudnya):
“Barang siapa yang beriman dengan Allah dan Rasul-Nya, dan mendirikan solat, dan berpuasa di bulan ramadhan, maka telah layak baginya untuk dimasukkan oleh Allah ke dalam syurga"
[HR Al-Bukhari: 2637]
 

So, sama - sama lah kita berdoa agar diberi kesempatan untuk bertemu dengan Ramadhan dan juga banyakkan berdoa agar Ramadhan kalli ini lebih berkualiti dari tahun sebelum. Insya Allah... :)

No comments:

Post a Comment