Telekung

Friday, May 9, 2014

Binatang Peliharaan Saya

Assalamualaikum,

Amboi... tajuk macam tajuk karangan sekolah rendah. Hahaha... korang ada tak haiwan peliharaan? Kalau tak ada pun, binatang apa yang korang teringin nak pelihara?

Hehehe. Selalunya, ramai yang pilih kucing sebagai haiwan peliharaan kan? Atau pun dipanggil pet lah senang sikit. Dulu saya pun suka sangat kucing dan teringin nak bela kucing as a pet. Tapi ibu tak kasi. Dia risau adik saya yang asma dan at that moment, saya ada eczema. Bila kena bulu kucing, gatal kulit. Huhu.

Garang garang nak pergi mana? Haha. (sumber: google)

Kakak saya pernah bela arnab dulu, lepas tu tak tau lari ke mana. Hilang macam tu je... atau mungkin kena makan ular sebab belakang rumah dulu hutan belukar. Pernah juga beberapa kali terserempak dengan ular dan biawak besar. Hahaha. Kitorang lepaskan arnab ni kat laman belakang rumah je. Ada pintu lama kat belakang rumah, dua - dua ekor ni selalu melepak belakang tu. Maybe dia rasa tu shelter dia kot.

Dua ekor lebih kurang macam ni lah warnanya. (sumber: google)
Lepas tu bela hamster dua ekor pula. Tapi tak lama juga sebab dua - dua mati kot. Ke hilang melarikan diri dan kena makan ular juga? Hehehe. Hamster ni best juga bela sebab kan kecil je, boleh biar dia jalan - jalan atas tangan kita. Paling comel bila tengok dia makan, sumbat kuaci dalam mulut. Hahaha. Lepas tu lari pusing - pusing kat wheel dia tu.

Kenapa montel sangat ni?... (sumber: google)
Pernah juga adik beli anak ayam. Satu masa dulu kan popular anak ayam macam - macam warna jual kat pasar malam tu. Kesian anak ayam kena spray tau. Tapi rasanya sama juga, tak lama lepas tu anak ayam mati. Sobsobsob... ye lah, nak bela ayam tapi takde ilmu nak jaga. Nak bagi makan apa, nak kena mandi ke tak? Ayam ni duduk dalam bilik pula tu. Macam mana lah diorang nak main kan?

Dah serupa cotton candy pun ada. (sumber: google)
Binatang last sekali yang kitorang pernah bela ialah kura - kura. Dari kecil yang bela dalam akuarium mini tu last - last jadi besar sangat kena letak dalam besen. Mana lah tak besar, makan kangkung banyak. Lepas tu besen letak dalam bilik air. Tau tak perasaan bila kura - kura keluar kepala bila kita dalam toilet? Hahahaha. -__-"

Kalau besar lagi ni, boleh duduk kot atas dia? (sumber: google)
Tu semua binatang yang kitorang pernah pelihara kat rumah lama, rumah teres. Sekarang bila pindah ke rumah apartment, pernah bela binatang kecil je iaitu ikan. Sebab on the way nak ke rumah kitorang, ada banyak kedai - kedai jual ikan. Tu yang saja - saja nak cuba bela ikan. Tapi macam biasa, yang hidup pasti akan mati. Tambah pula family saya jenis selalu berjalan. Memang innalillah lah bila ikan - ikan tu kena tinggal. Huhuhu.

Paling latest... sebenarnya tak sengaja pun nak bela binatang comel ni. Tiba - tiba je ada kat balcony rumah saya. Bila dua ke tiga hari tengok dia duduk diam, makan banyak dan semakin gemuk. Rasa macam seronok pula. Dah siap nak google dah cara hidup binatang ni. Tapi... tiba - tiba esok hari nya, hilang macam tu je. Tak ada tanda atau jejak yang ditinggalkan langsung... sedih kot. T___T

Ulat beluncas lepas di poko limau purut saya. Habis botak daun. Huhu
Kawan - kawan kata mungkin dia dah jadi rama - rama yang cantik. Tapi saya tak percaya sebab dia belum jadi kepompong lagi. Bukan sekejap kitaran hidup dia. Kakak saya kata, mungkin dah kena makan dengan burung sebab nampak gemuk dan sedap. Hmm... mungkin. Haha.

You will be missed ulat beluncas. Hihihi...

7 comments:

  1. sy bela kucing.. sdap utk dipeluk sbb gemuk dan berisi. hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang mcm gambar kucing ni ke? best la ada kucing. teringin pule... hehe

      Delete
  2. dulu pernah ada, hamster...namanya yuki... oh tiba2 rindu yuki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuki nama kawan kite kat UTM dulu.. hahaha

      Delete
  3. tak suka binatang sebab geli tambah-tambah kalau kucing

    ReplyDelete
  4. nad, anak ayam tu tak ingat ke peristiwa yg tinggal sekor tu, bawak main kat luar sekali kena ngap dengan kucing si amir... depan mata.. lepas tu keluar lagu nsync 'God must've spent a lil more time...'.. sedih sungguh! uhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa... macam ingat.. tp mcm tak berapa nak ingat sangat.. hahaha

      Delete